Tietoja matkasta

Tervetuloa Mannisen matkassa elämyksellisiin taidenäyttelyihin!

To 20.3.2025 Tove Jansson Ham-taidemuseossa ja Reidar Särestöniemi Didrichsenin taidemuseossa

Lähdemme matkaan aamulla Pohjois-Pirkanmaan/Tampereen seudulta kohti Helsinkiä. Matkalla pidämme lounastauon ja perillä Helsingin taidemuseo HAM,  jossa tutustumme oppaan johdolla Tove Janssonin - Paratiisi näyttelyyn. 

Monumentaalinen näyttely esittelee Tove Janssonin julkisiin tiloihin toteuttamia tilaustöitä, joissa taiteilijan päämäärä oli tuottaa ympärilleen kauneutta ja elämäniloa sekä tarjota aineksia tarinoiden maailmaan.  Tove Jansson – Paratiisi esittelee Tove Janssonin (1914–2001) julkisia teoksia ennennäkemättömän laajasti. HAMin kaarihalli luo loistavat puitteet monumentaalimaalausten, niiden luonnosten ja kookkaiden työpiirrosten esittelyyn. Taiteilijan apunaan käyttämiä, valmiiden teosten kokoisia hiilipiirroksia ei ole aiemmin esitelty, ja suuri osa piirroksista on avattu rullistaan ensimmäistä kertaa HAMin näyttelyä varten.  

HAMin kahteen kerrokseen rakentuvan näyttelyn pääpaino on Janssonin julkisiin tiloihin 1940- ja 1950-luvuilla toteuttamissa kunnianhimoisissa tilaustöissä. Se esittelee taiteilijan vähemmän tunnetun seinämaalaustuotannon koko laajuudessaan, pienemmistä koristemaalauksistaan monumentaalikoon teoksiin. Janssonin julkiset maalaukset avaavat hetkellisiä näkymiä taiteilijan ehtymättömään fantasiamaailmaan. Näyttely kertoo myös taiteilijan haaveilusta ja pyrkimyksistä idylliin sodan aiheuttamien haasteiden keskellä. 
- Helsingin taidemuseo HAM - 


Toinen kohteemme on Didrichsenin taidemuseon upea Reidar Särestöniemen 100 vuotisjuhlanäyttely. Saamme museolla opastukset näyttelyyn ja sen jälkeen vielä mahdollisuus omatoimiseen tutustumiseen tai tehdä ostoksia pienessä myymälässä. Kotimatkalle lähdemme noin klo 16.30.

Didrichsenin taidemuseon perustajat Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen vierailivat Reidar Särestöniemen luona Kittilän Särestössä ensimmäistä kertaa vuonna 1968. Särestöniemen voimakkaan värikylläinen, omintakeinen taide puhutteli heitä, ja seuranneina vuosina he ostivat taiteilijalta useita teoksia.
Didrichsenin taidemuseo muistaa Särestöniemeä näyttelyllä 8.2.–1.6.2025. Oman kokoelman teosten lisäksi esillä on teoksia kotimaisista yksityis- ja museokokoelmista. Näyttelyn pääteemana on Särestöniemen erityinen luontoyhteys, taiteessa heijastuva voimakas samaistuminen ympäröivään luontoon. Hän ilmensi tätä teoksissaan tunnusomaisella kuvastolla ja omintakeisella materiaalin ja värin käsittelyllä. Särestöniemelle työskentely Lapista käsin oli ehdottoman tärkeää – ratkaisu, joka monella tapaa väritti koko hänen uransa.

Matkan hinta/henkilö: 
* 99 €
* 79 € museokortilla

Hinta sisältää:
- Kuljetus
- Opastus ja pääsymaksu HAM Helsingin Taidemuseo
- Opastus ja pääsymaksu Didrichsenin taidemuseoon
- Lounas

Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä.Ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä. Museot eivät valitettavasti ole täysin esteettömiä.

Alustava reitti: Ruovesi - Orivesi - Kangasala - Tampere - moottoritien pysäkit matkalla Helsinkiin
Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmotathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Alustavat reitit ja aikataulut saattavat muuttua. Lopullinen reitti ja aikataulu lähetetään laskun yhteydessä.

Kuva 1. Reidar Särestöniemi - Lapinkylä jää tekojärven alle: Didrichsen taidemuseo / Rauno Träskelin
Kuva 2. Tove Jansson - Lintu sininen: HAM /Maija Toivanen